čtvrtek 10. března 2011

Výhrady k dokumentu ZMĚNA Č.1 ÚZEMNÍHO PLÁNU KOZÁROVICE

Obecní úřad Milín
Stavební úřad
11. května 27
262 31 Milín

Výhrady k dokumentu ZMĚNA Č.1 ÚZEMNÍHO PLÁNU KOZÁROVICE, Zadání

1. Nesouhlasíme s tvrzením „Řešené lokality se nedotýkají stabilizace regionálních a nadregionálních systémů ekologické stability“ (str. 3). Dotýkají!

2. V souvislosti s VTE se uvádí nové využití ploch v rozsahu 6,039 ha. To je však zcela odlišná rozloha plochy zabírané pro VTE, uváděné v dokumentu Občanský větrný park, Oznámení záměru (str. 13), tj. 1,4266 ha. To nepovzbuzuje důvěru v pravdivost uváděných informací.

3. Nesouhlasíme se zlehčujícím tvrzením „V krajinném rázu se projeví umístění 3 stožárů větrných elektráren. Jejich situování je navrženo … ve větší odstupové vzdálenosti od zástavby sídla Kozárovice, poblíž lesních porostů, které budou částečně eliminovat jejich zásah do krajiny.“ (odst. D1 str. 5)
a. Tzv. odstupová vzdálenost není „větší“, je pouze 750 m, což považujeme za nedostatečné.
b. VTE se netýkají pouze obce Kozárovice, ale i dalších obcí – Bukovany, Sedlečko, Holušice, Podholušice, Chrastíčka a Chraštice. To však dokument vůbec neřeší.
c. „Částečná eliminace zásahu do krajiny“ ve skutečnosti odpovídá tomu, že nad max. 30-ti metrovými (většinou) borovicemi se budou vypínat 6x vetší (175 m) VTE.

4. Nesouhlasíme s tvrzením „Pořizovatelem ani obcí nebyly definovány střety zájmů v území“ (odst. I str. 9). Řada obyvatel Kozárovic ve skutečnosti s výstavbou VTE nesouhlasí.

Drobné formální nedostatky:
5. Není jasné, proč se v odstavci C3 najednou zmiňuje Změna č. 2 (str. 4).

6. V odstavci C3 jsou uváděny plochy formálně nesprávně s desetinou tečkou, místo s desetinou čárkou.

V roce 2007 a 2008 proběhla petiční podpisové akce. Občané byli dotazováni na stanovisko k výstavbě větrných elektráren v blízkosti obcí Bukovany, Sedlečko, Holušice, Holušičky, Chraštice, Chraštičky a Kozárovice. Výsledky petice hovoří jednoznačně: více než 70% všech dotázaných občanů je proti výstavbě VTE (doloženo podpisy).

Na závěr citujeme závěry zjišťovacího řízení Občanský větrný park Kozárovice: http://tomcat.cenia.cz/eia/detail.jsp?view=eia_cr&id=STC1196.

K předloženému oznámení vznesly připomínky především Obce Bukovany a Chraštice, Krajská hygienická stanice Středočeského kraje - územní pracoviště Příbram, Městský úřad Písek – odbor životního prostředí a VLHZ a Občanské sdružení Brezina. Středočeský kraj své případné kladné stanovisko podmínil mj. souhlasem všech okolních obcí s realizací záměru. Hlavním argumentem proti realizaci záměru, resp. k předloženému oznámení, je narušení krajinného rázu.


Dne 10.3.2011


Za Občanské sdružení Brezina o. s.

Členové rady:

Ing. Jindřich Bůcha
Ing. Jiří Pavlíček

Brezina o. s.
Sedlečko 12
262 72 Březnice
Brezinaos@gmail.com
www.brezina-os.cz

Žádné komentáře: